utorok 7. júna 2011

Jedno vajce...

Praženica - bežné nedeľné raňajky v mnohých nevegetariánskych rodinách.Vybrať vajíčka z chladničky (v lepšom prípade pozbierať v kuríne), roztopiť maslo, rozklepnuť škrupiny,....ups, takto to u nás nepokračovalo. Naše "vajíčko" sme navŕtali a fúkali a fúkali ..až sme vyfúkli: 730g bielku a 370g žĺtku čistej váhy. :-) 
 Celková váha pštrosieho vajca bola 1400g (slepačie váži 60-70g), z toho váha škrupiny 290g. Na svoju výšku 15 cm úctyhodný obvod pása 41 cm :-)
Pštrosie vajce sme dostali od milého pána Vlastimila z Liptova, ktorý mi sľúbil porozprávať ešte zopár jeho chovateľských zážitkov. Zatiaľ iba malé nahliadnutie: 
vidieť bežiaceho pštrosa v krásnom prostredí liptovských polí neznalého turistu minimálne zneistí;
opatrovať dvojmetrovú "hydinu" s dlhšou paličkou v ruke  (ktorá "pomáha" jeho majiteľovi ukázať kto je tu najvyšší) poukazuje na nedokonalosť postavenia človeka v ríši zvierat.
Na ďalšie zaujímavosti zo života s pštrosom sa veľmi teším. :-))

Ešte pár naštudovaných informácií:
Pštrosie vajce je najväčšie zo všetkých vajec žijúcich vtákov. Pštros je všežravec, okrem zrna, listov a kvetov rastlín, nepohrdne ani malými hlodavcami, hmyzom a vtáčikmi. Je to strachopud, zľakne sa a beží (za deň až 40km:) alebo ľahne, natiahne a položí dlhokánsky krk na zem; v krajnom prípade zaútočí.

Krásny nečakaný dar, ktorý nás potešil, nakŕmil... a pobavil!

Jazykolam na dnes: Išiel pštros s pštrosicou a pštrosíčatkami Pštrosou ulicou. :-)

http://www.radioviva.sk/vysielanie/relacie-a-rubriky/ranna-show/item/595-praženica-zo-pštrosieho-vajca

2 komentáre:

  1. pekná fotka dávida s goliášom:)

    (a len tak na okraj, vegetariáni sú presnejšie lakto-ovo-vegetariáni, takže vajíčkam, medu či mliečnym výrobkom sa nevyhýbajú. ja sama vajcia milujem a moja spotreba tejto dobroty je poriadne veľká - beriem si dobré domáce od susedy na chalupe každý týždeň. tí, čo okrem mäsa nejedia ani žiadne iné živočíšne produkty, to sú vegáni.)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Ajka, teším sa tvojej návšteve a vďaka za upresnenie. Píšem si u teba účastnícku čiarku pri budúcom jednovajíčkovom hodovaní? :-)

    OdpovedaťOdstrániť